Börek - frasig filodegspaj med spenat och feta

koket.se
Börek - frasig filodegspaj med spenat och feta
Foto: TV4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Börek - frasig filodegspaj med spenat och feta

18 ingredienser

1 h

Frasiga små minipajer av filodeg fyllda med spenat och feta serverade med en syrlig sallad och vitlöksyoghurt. 

Tips! Titta gärna på klippet för att se hur du fyller och rullar ihop filodegen. Sumak är ett torkat syrligt bär.

Se Nidal Kersh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 färsk filodeg på rulle
  • 1 gul lök
  • 150 g fetaost
  • 400 g fryst spenat, tinad och avrunnen
  • 2 msk ev sumak
  • 1 ägg
  • 4 msk sesamfrön (svarta och vita)
  • salt
  • peppar

Tomat- och gurksallad

  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • 0,5 gurka
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron

Tsatsiki

  • 4 dl yoghurt, avrunnen (eller turkisk yoghurt)
  • 0,5 gurka
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader. Skala och hacka löken. Stek den i rikligt med olja.
  2. Mosa fetaosten. Blanda den med spenat, stekt lök och sumak. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ta fram filodegen. Lägg arken med kortsidan mot dig. Klicka ut 2-4 msk av fyllningen längs med kortsidan, ganska långt ner på filodegsarket, spara ca 15 cm marginal mot andra kanten. Rulla sedan ihop till “cigarrer”, ganska fasta.
  4. Lägg dem tätt bredvid varandra, med skarven ner, i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
  5. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills de har fått fin färg.

Tomat- och gurksallad

  1. Skala, halvera och strimla rödlöken. Blanda löken med salt och citronsaft, det gör den lite mildare. Skär gurkan och tomaterna i fina tärningar. Hacka persiljan. Blanda allt med olivolja.

Tsatsiki

  1. Riv gurkan grovt. Skala och finriv vitlöken. Mosa ev vitlöken med lite salt till en puré för en tydligare vitlökssmak. Blanda yoghurten med gurka och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera börek med tillbehören.