Bönor, ärtor, gurka och lagrad svensk hårdost

Bönor, ärtor, gurka och lagrad svensk hårdost
Foto: Joel Åhlin
joel åhlin
joel åhlin

Bönor, ärtor, gurka och lagrad svensk hårdost

9 ingredienser

Det här är en riktig godbit på det vegetariska middagsbordet, gjord av Joel Åhlin i Nyhetsmorgon.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 300 g bönor, färska, te x vaxbönor eller haricots verts
  • 400 g spritärtor, färska
  • 0,5 gurka, liten
  • 1 ask krasse
  • 1 knippe salladslök (eller färsk lök)
  • 100 g hårdost, lagrad svensk
  • kallpressad rapsolja
  • 0,5 citron
  • havssalt

Gör så här

  1. Förväll bönorna i saltat vatten i 4 minuter, lyft upp och kallspola. Ställ åt sidan.
  2. Ploppa ur spritärtorna ur ärtskidan. Lägg ärtorna åt sidan.
  3. Grilla eller sota gurkan, skiva den sedan i 5 mm tjocka skivor.
  4. Klipp smörgåskrassen och skiva löken tunt.
  5. Lägg bönorna på ett fat, strö över ärtorna, gurkan, krassen, löken och smula över osten. Rippla den kallpressade rapsoljan över och pressa saften av citronen över. Salta med havssalt.