Sandwich med halloumi, skinka och fikon

Sandwich med halloumi, skinka och fikon
Foto: Jan Bengtsson

Sandwich med halloumi, skinka och fikon

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

10 ingredienser

En enkel och god variant av cypriotisk sandwich med halloumi mellan två brödskivor. Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

portioner
  • 250 g halloumiost
  • 2 färska fikon, färska, i skivor
  • 8 skivor bröd, osötat eller 4 ciabatta
  • 2 msk olivolja
  • 4 skivor rökt skinka
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 2 tsk honung, flytande
  • 2 msk valnötter, hackade

Serveras med

  • grönsallad
  • vinägrettsås

Gör så här

  1. Skär osten i 8 skivor.
  2. Skär varje fikon i 4 skivor.
  3. Lägg 4 brödskivor eller ciabattabrödens undersidor på en skärbräda.
  4. Pensla hälften av olivoljan på bröden.
  5. Lägg 2 skivor ost på varje brödskiva.
  6. Lägg på den rökta skinkan och sist 2 skivor fikon på varje bröd.
  7. Krydda med svartpeppar och fördela den flytande honungen och valnötterna över det hela.
  8. Pensla resten av olivoljan på de oanvända brödskivorna och lägg dem ovanpå. Tryck till.
  9. Hetta upp en smörgåsgrill.
  10. Lägg i de fyllda bröden, kläm åt och grädda så att smörgåsarna blir varma rakt igenom, det tar 3–5 minuter.
  11. Smörgåsarna kan också stekas i en stekpanna - tryck då till bröden med en stekspade.
  12. Servera sandwicharna med en grönsallad med örter och en god vinägrettsås.