Ostron med vattenmelongranité

Ostron med vattenmelongranité
Foto: Roland Persson

Ostron med vattenmelongranité

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

13 ingredienser

Ostron och granité - som kan liknas vid en issörja - är en lyxig förrätt som smakar utsökt till ett glas champagne eller mousserande vitt vin. Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Ingredienser

portioner
  • 20-30 ostron, skrubbade och tvättade (svenska)

Rödvinsvinägrett

  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 1 msk röd paprika, hackad
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 krm salt

Vattenmelongranité

  • ca 750 g vattenmelon
  • 2 msk rörsocker
  • 1 limefrukt, saften [ca 2 msk]
  • 0,5 msk färsk ingefära, riven
  • 1,5 msk salt
  • röd tång till garnering

Gör så här

Vinägrett

  1. Vispa ihop rödvinsvinägretten.

Granité

  1. Skär bort skalet på vattenmelonen och kärna ur fruktköttet.
  2. Mixa det till cirka 4 dl puré.
  3. Smält råsocker i en kastrull och tillsätt limesaft.
  4. Dra bort från plattan och rör ner melonpuré, ingefära och salt.
  5. Häll upp blandningen i en rostfri bunke och låt stå i frysen i minst 5 timmar.
  6. Vispa granitén varje timme.
  7. Ta fram granitén inför serveringen och låt den stå i 5 minuter.
  8. Vispa den försiktigt med elvisp så att den blir fluffig.
  9. Ställ tillbaka i frysen.
  10. Vid servering Öppna ostronen.
  11. Lägg dem på en isbädd och droppa i lite rödvinsvinägrett.
  12. Toppa med granitén och garnera eventuellt med röd tång (tosaka nori aka).