Bönchili med choklad, avokado och gräddig majs

POPULÄRT
Bönchili med choklad, avokado och gräddig majs
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Bönchili med choklad, avokado och gräddig majs

22 ingredienser

1 h

Koka den länge för bästa resultat, den ska bli härligt tjock och mörk i färgen. Servera med tortillachips och avokado eller vilka tacotillbehör du vill!

Starta klippet för att se när Siri lagade bönchilin tillsammans med Peter Gerhardsson. Fler avsnitt av det gröna matlagningsprogrammet ¡Viva Vego! hittar du här.

Alternativ: Ta bort selleri och tillsätt mer lök, två vanliga röda chilis istället för jalapeño.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp svarta bönor
  • 1 förp vita bönor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 1 jalapeño
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 förp vatten (använd tomatburken)
  • ca 15 cl öl
  • 30 g mörk choklad 70 %
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk japansk soja
  • 4 msk rapsolja
  • 1 knippe färsk koriander
  • 2 avokador
  • 1 limefrukt

Gräddig majs

  • 1 förp majs
  • 2 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
  • 2,5 dl havregrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

Gräddig majs

  1. Häll av majsen i ett durkslag.
  2. Sätt en stor stekpanna på hög värme, tillsätt smöret och låt det smälta.
  3. Tillsätt majsen och stek den i 1 minut. Häll på grädden och låt allt koka ihop i ca 7 minuter. Salta. Håll varmt.

Bönchili

  1. Skölj bönorna i kallt vatten.
  2. Skala lök och vitlök och hacka dem båda smått.
  3. Trimma selleri från dåliga blad och hacka i mindre bitar.
  4. Skär jalapeñon på längden. Ta bort alla frön om du inte vill ha det så starkt. Hacka jalapeñon i små bitar. Gör samma sak med den röda chilin
  5. Ta den största kastrullen du har. Sätt på medelvärme och tillsätt 4 msk rapsolja.
  6. Tillsätt 1 msk spiskummin och stek i 30 sekunder.
  7. Tillsätt sedan lök, vitlök, selleri och chilin. Rör om hela tiden så att grönsakerna blandas ordentligt med spiskummin.
  8. Stek i 5 minuter.
  9. Tillsätt de sköljda bönorna. Rör om och låt det steka i 2 minuter.
  10. Tillsätt krossade tomater, vatten, öl och sojan. Salta och peppra.
  11. Rör och koka upp. Dela limen i två delar, den ena halvan i 4 delar och den andra ska pressas ned i grytan.
  12. Sänk värmen och låt det sjuda i 30 minuter. Låt locket stå lite på glänt.
  13. Hacka avokadon. Krydda grytan med ena limehalvan, salt, peppar och choklad. Servera böngrytan med lime i klyftor, avokado, koriander och tortillachips.