Blossas saftiga lussekatter

Blossas saftiga lussekatter

13

11 ingredienser

Riktigt saftiga lussekatter som avnjuts allra bäst tillsammans med en varm, alkoholfri glögg från Blossa!

läs mer
Blossa produkt

Alkoholfritt tips från Blossa

Servera Blossas alkoholfria glögg till glöggstunderna i december

Läs mer

Ingredienser

portioner bullar
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk (standard)
  • 12-15 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg (el 2 dl vispgrädde)
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg (1 till pensling)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • russin (blötlagda)

Gör så här

  1. Lägg russinen i blöt, 2 msk kallt vatten eller glögg i cirka 30 minuter. (Russinen suger annars åt sig fukt och vätska i ugnen).
  2. Värm mjölk och grädde fingervarm och lös upp jästen i blandningen. Häll över i en bunke.
  3. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker - på så sätt får du ut mer smak av saffranet. Häll ner det i i bunken med jästblandningen.
  4. Tillsätt resterande ingredienser. Sikta gärna i mjölet för att undvika klumpar.
  5. Arbeta ihop en smidig deg och häll upp degen på ett mjölat bakbord.
  6. Dela degen i ungefär 25 jämnstora delar.
  7. Rulla ut degbitarna till längder och forma sedan till lussebullar.
  8. Lägg lussekatterna på en bakpapperklädd plåt och låt jäsa under kökshandduk i 1-2 h.
  9. Sätt ugnen på 225°C.
  10. Pensla med uppvispat ägg och tryck fast två russin på varje bulle.
  11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-9 minuter, eller tills bullarna fått en gyllene färg.
  12. Servera med Blossa alkoholfri glögg.
TIPS!
läs mer
Blossa header

Alkoholfritt tips från Blossa!

Få fler goda och inspirerande recept till glöggstunderna i december >>

Läs mer