Saftiga lussekatter

Blossa lussekatter
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Saftiga lussekatter

5

11 steg att laga

11 ingredienser

Riktigt saftiga lussekatter som avnjuts allra bäst tillsammans med en varm, alkoholfri glögg!

Ingredienser

portioner25 bullar
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk (standard)
  • 12-15 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg (el 2 dl vispgrädde)
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg (1 till pensling)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • russin (blötlagda)

Gör så här

  1. Lägg russinen i blöt, 2 msk kallt vatten eller glögg i cirka 30 minuter. (Russinen suger annars åt sig fukt och vätska i ugnen).
  2. Värm mjölk och grädde fingervarm och lös upp jästen i blandningen. Häll över i en bunke.
  3. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker - på så sätt får du ut mer smak av saffranet. Häll ner det i i bunken med jästblandningen.
  4. Tillsätt resterande ingredienser. Sikta gärna i mjölet för att undvika klumpar.
  5. Arbeta ihop en smidig deg och häll upp degen på ett mjölat bakbord.
  6. Dela degen i ungefär 25 jämnstora delar.
  7. Rulla ut degbitarna till längder och forma sedan till lussebullar.
  8. Lägg lussekatterna på en bakpapperklädd plåt och låt jäsa under kökshandduk i 1-2 h.
  9. Sätt ugnen på 225°C.
  10. Pensla med uppvispat ägg och tryck fast två russin på varje bulle.
  11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-9 minuter, eller tills bullarna fått en gyllene färg.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer