Blomkålcreme med marinerade blomkålsblad

Blomkålcreme med marinerade blomkålsblad

Blomkålcreme med marinerade blomkålsblad

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Blomkål är en av de vanligaste kålsorterna vi har, men få vet hur man tillagar den till riktiga delikatesser. Få använder blomkålsbladen och att det är en bra råvara, av bara farten har den hamnat i soporna eller på komposten fast den är en riktig läckerbit. I detta recept tar vi vara på hela blomkålen och gör en läcker rätt med den som huvudingrediens och serverar friterad svartkål till.

Ingredienser

portioner
  • 150 g svartkål
  • 1 blomkålshuvud, samt blast
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk havredryck
  • 1 msk ljus tamari (alt ljus soya)
  • 1 citron, pressad
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk sesamfrön, rostade
  • frityrolja, för fritering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, gärna på kombination av ånga om du har en sådan ugn.
  2. Ta bort bladen från blomkålshuvet och lägg dem åt sidan till senare.
  3. Ställ blomkålen med roten nedåt på en ugnsplåt och häll 1msk olivolja över den. Salta och peppra.
  4. Kör in den i ugnen och baka den i minst 45 minuter tills den är mjuk rakt igenom, man känner med en spetsig kniv eller potatissticka.
  5. Under tiden blomkålen är i ugnen så ta hand om blasten.
  6. Blanchera den lätt och spola den i kallt vatten, torka av den och stek den lätt i sesamolja tills den är mjuk. Ta av från plattan och tillsätt sesamfrön, soya och citron.
  7. När blomkålen är klar, dela den i mindre bitar och kör den slät i en matberedare. Tillsätt 1/2 dl olivolja och vinäger, avsluta med havremjölk, salt och peppar tills du fått en slät och fin crème.
  8. Håll varmt till servering.
  9. Värm frityroljan till 180 grader och fritera svartkålen som den är tills den är gyllenbrun och krispig.
  10. Ta upp och låt den rinna av på ett hushållspapper, salta och servera med creme och blomkålsbladen.