Blomkål och musslor med lagrad vinäger och libbsticka

3 röster
4

Blåmusslor som serveras med len blomkålspuré, mortlad libbsticka och rostad blomkålsblast.

Maya Samuelssons dryckestips:

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2016
Phalz, Tyskland
Nr 72093

Sancerre Les Roches Domaine Vacheron, 2016
Loire, Frankrike
Nr 5514

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 1,6 kg musslor tvättade
  • grovt salt och flingsalt
  • 1 kg blomkål
  • 4 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • liten bunte skir libbsticka
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk lagrad vinäger (frukt/orange/sherry/cider)
  • vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Börja med att skölja musslorna, ta bort de skadade och de som ev. har öppnat sig.
  2. Doppa sedan musslorna i stort kokande vatten 15 sekunder tills de nätt och jämt öppnat sig, lyft upp på ett stort bleck med hjälp av en hålslev.
  3. Ta ut musslorna ur skalen, rensa bort skägget och lägg sedan i en skål. Slå över vinägern och 2 msk olivolja och vänd runt.
  4. Ansa blomkålen i buketter, spara även blad och blast, skär av det yttersta lagret av buketterna och spara det tillsammans med de mindre. Hyvla de stora buketterna tunt och lägg i isvatten, det behövs ungefär 400 gram skivor.
  5. Kok upp 2 dl vatten i en vid gryta, tillsätt alla blomkålsrester utom blad och blast. Tillsätt även lagerblad och vitlök och täck med lock. Tillaga på hög värme i 3 minuter, mixa sedan till en slät puré med olivoljan, om man inte har en ”supermixer” kommer man behöva mixa i ca 2 minuter, smaka av med salt och peppar.
  6. Ansa och skölj blomkålsbladen och sota dem helt lätt i torr panna.
  7. Mortla libbstickan lätt, blanda med musslorna och anrätta på tallriken, spara lite marinad till den råa blomkålen. Skeda över puré och toppa ymnigt med den hyvlade blomkålen och de sotade bladen.
16 mars 2018

Laddar fler recept