Blodpannkakor med messmörssås

Blodpannkakor med messmörssås
Foto: Tv4

Blodpannkakor med messmörssås

Av: Elaine Asp

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

40 min

En samisk specialitet fylld till brädden av goda smaker! Kombinationen pannkakor, messmör och lingon är alldeles underbar.

Ingredienser

portioner

Blodpannkakor

  • 3 gula lökar, små
  • 3 dl renblod
  • 3 dl vatten (eller buljong)
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • smör, till stekning

Messmörssås

  • 200 g lättrökt älgkött med fettkappa (eller renkött)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl messmör

Rårörda lingon och hjortron

  • 4 dl färska lingon
  • 4 dl hjortron
  • 4 dl strösocker

Gör så här

Blodpannkakor

  1. Hacka löken till pannkakorna fint och fräs sedan i smör. Vispa ihop övriga ingredienser till en slät smet. Rör ner löken i smeten och låt svälla i ca 10 minuter (gör såsen under tiden). Grädda tunna pannkakor.

Sås

  1. Skär köttet/fettet i tunna flisor. Fräs det i smör och blanda i grädde och messmör. Sjud till en simmig sås.

Rårörda bär

  1. Rör ihop bär och socker tills sockret löst sig. Ställ i kylen.