Blinier med gravad fjällröding

Blinier med gravad fjällröding
Foto: TV4

Blinier med gravad fjällröding

Av: Magnus - Lycksele

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 m + 1 dygn

Bovetepannkakor med skivor av gravad röding och crème fraîche.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl mjölk
  • 1 förp jäst [50 g]
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 50 g smör
  • 120 g löjrom
  • 1,5 dl crème fraîche
  • citron

Gravad röding

  • 400 g rödingfilé
  • 3 msk salt
  • 1,5 msk strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
  2. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
  3. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt.
  4. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
  5. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.
  6. Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraiche, hackad lök och citron och den gravade fjällrödingen.

Gravad röding

  1. Skölj och torka av rödingfiléerna. Blanda socker och salt. Gnid in blandningen och lägg filéerna på varandra med plastfolie över.
  2. Sätt i kylskåpet minst ett dygn. Skär i tunna skivor och servera tillsammans med blinierna.