Blandad BBQ - lax, kyckling och auberginelindade skogschampinjoner

Blandad BBQ - lax, kyckling och auberginelindade skogschampinjoner
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Blandad BBQ - lax, kyckling och auberginelindade skogschampinjoner

19 ingredienser

Servera ett fat med grillade godsaker! Lax, rimmad kyckling och champinjoner med aubergine runt om penslas med bbq-sås och läggs på grillen.

Ingredienser

portioner
  • grillspett, blötlagda

Rimlag till kycklingen

  • 4 l vatten
  • 320 g salt

Grill

  • 700 g kycklinglår (med ben, rimmas dagen före)
  • 500 g laxfilé
  • 4 skogschampinjoner
  • 1 aubergine
  • salt
  • peppar

BBQ-glaze

  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 spansk peppar, finhackad
  • 100 g smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl worcestersås
  • 1,5 msk japansk soja (ljus)
  • 3 msk muscovadosirap (alt farinsocker)
  • 2 msk fänkålsfrö, mortlade

Gör så här

Rimlag

  1. Koka upp vattnet med saltet så att saltet löser sig, låt lagen kallna innan kycklingen rimmas. Rimma kyckling i 12 timmar upp till ett dygn.

Auberginelindad skogschampinjon

  1. Skär ca 1 cm tjocka skivor av auberginen på längden och salta. Låt stå i ca 10 min och krama ut vätskan som saltet har dragit ut.
  2. Rulla in champinjonen i den urkramade aubergineskivan och kör igenom ett blötlagt grillspett.

BBQ-glaze

  1. Skala och hacka vitlök och rödlöken. Skala och riv ingefära.
  2. Smält smöret och sautera lök, ingefära och chili.
  3. Tillsätt worcestersås, soja, tomatpuré, muscovadosirap och mortlade fänkålsfrön. Koka ihop till en simmig, nästan seg konsistens. Det tar ca 10 min.

Tillredning fisk, kyckling och grönt

  1. Sila och torka av torka av rimlagen från kycklingen.
  2. Putsa laxbiten från ev fenor och plocka ben.
  3. Pensla laxsidan, kycklingen och aubergine- och champinjonrulladerna med BBQ-glazen.
  4. Grilla kycklingen till en innertemperatur av 67 grader, gärna på indirekt värme så glazen inte bränns. Pensla gärna kycklingen under grillningen.
  5. Grilla laxen till en innertemperatur av 54-56 grader innertemperatur. Pensla gärna laxen under grillningen.
  6. Grilla aubergine- och champinjonrulladerna tills de fått fin färg.