Black and white med grönpepparsås och potatismos

Black and white med grönpepparsås och potatismos
Foto: TV4

Black and white med grönpepparsås och potatismos

Av: Rolf - Jönköping

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

45m

Saftig fläsk- och oxfilé serveras med lent potatismos samt grönpepparsås med smak av cognac.

Dryckesförslag: Italienskt rödvin Amicone 2013 eller Mariestad öl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grönpepparsås

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl buljong
  • 2 dl grädde
  • 1 msk HP-sås
  • 1 msk soja
  • 1 msk chilisås
  • 1 dl cognac
  • 3 tsk torkad grönpeppar

Black & white

  • 500 g oxfilé
  • 500 g fläskfilé
  • 140 g bacon
  • 2 tomater (stora)
  • 10 champinjon, stora
  • 2 gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

potatismos

  • 5 potatisar mjöliga, stora
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • salt (efter smak)
  • 1 chilifrukt, hackad, valfritt

Gör så här

Grönpepparsås

  1. Smält smöret i en panna.
  2. Tillsätt mjölet och vispa ner det.
  3. Tillsätt buljongen och vispa samman.
  4. Häll i HP-sås, soja, chilisås och grädde.
  5. Låt sjuda i fem minuter.
  6. Häll nu i den torkade grönpepparn och avsluta med cognacen.

Köttet

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tag bort alla senor och putsa köttet väl.
  3. Linda filéerna med baconskivor och sätt tandpetare i ändarna på baconet.
  4. Salta och peppra efter behag.
  5. Bryn dem i ugnen i fem minuter.
  6. Låt vila.
  7. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor med vass kniv.
  8. Stek i hög temperatur på bägge sidor 5 minuter.
  9. Dela tomater och kärna ur.
  10. Stek finhackad lök i smör och fyll tomathalvorna.
  11. Tag bort foten på champinjonerna.
  12. Blanda smör och vitlök.
  13. Fyll champinjonerna med blandningen och sätt tomaterna och svampen på ett eldfast fat i i ugnen i 12 minuter.

Potatismos

  1. Koka potatisen och mosa den.
  2. Tillsätt mjölk, smör och ägg.
  3. Blanda väl och salta och peppra.
  4. Om hetta önskas så hacka lite chili och tillsätt i moset.