Lägg blåbär, strösocker och citronsaft i en kastrull. Låt småkoka i 5 minuter.
Mixa med en stavmixer eller mosa till blåbären med en handvisp, ställ åt sidan och låt svalna helt.
Semifreddo
Klä en avlång sockerkaksform med plastfolie, formen ska rymma ca 2 l.
Vispa grädden och ställ in i kylen.
Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggulorna med färskost och florsockret till en krämig konsistens, blanda i blåbärskompotten.
Vispa upp äggvitorna och saltet i en separat bunke. Vänd ner grädden i äggulorna och vänd sist i äggvitan.
Häll smeten i en avlång sockerkaksform och sätt in formen i frysen minst 5 - 6 timmar. Ta ur semifreddon ur formen, klä in med maräng och förvara i frysen fram till servering.
Italiensk maräng
Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan.
Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.
Mandelsmuldeg
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär smöret i kuber och blanda ihop med fingertopparna vetemjöl, socker, mandelmjöl och vaniljsocker till en smulig deg.
Strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10 - 15 minuter. Låt svalna på plåten.
Servering
Strö ut smulorna på ett stort fat. Lägg semifreddon på smulorna, spritsa på marängen och dekorera med färska blåbär och sen är den redo att servera.