Blåbärssemifredo med maränger

POPULÄRT
koket.se
Blåbärssemifredo med maränger
Foto: Tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Blåbärssemifredo med maränger

20 ingredienser

Ljuvlig semifreddo med blåbär, maräng och mandelsmuldeg. En riktigt god dessert, eller efterrätt, av Roy Fares.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Blåbärskompott:

  • 300 g frysta blåbär
  • 85 g strösocker
  • 1 citron

Semifreddo:

  • 400 g vispgrädde [4 dl]
  • 100 g färskost
  • 80 g äggula [5 st]
  • 90 g äggvita
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker
  • 2 krm salt

Italiensk maräng:

  • 125 g äggvita [5 st]
  • 75 g vatten [0,7 dl]
  • 210 g strösocker [2,5 dl]

Dekorera:

  • 2 förp färska blåbär
  • 2 krukor färsk citronmeliss

Mandelsmuldeg:

  • 100 g smör, rumstemperatur
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 60 g mandelmjöl [1 dl]
  • 10 g vaniljsocker

Gör så här

Blåbärskompott

  1. Lägg blåbär, strösocker och citronsaft i en kastrull. Låt småkoka i 5 minuter.
  2. Mixa med en stavmixer eller mosa till blåbären med en handvisp, ställ åt sidan och låt svalna helt.

Semifreddo

  1. Klä en avlång sockerkaksform med plastfolie, formen ska rymma ca 2 l.
  2. Vispa grädden och ställ in i kylen.
  3. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggulorna med färskost och florsockret till en krämig konsistens, blanda i blåbärskompotten.
  4. Vispa upp äggvitorna och saltet i en separat bunke. Vänd ner grädden i äggulorna och vänd sist i äggvitan.
  5. Häll smeten i en avlång sockerkaksform och sätt in formen i frysen minst 5 - 6 timmar. Ta ur semifreddon ur formen, klä in med maräng och förvara i frysen fram till servering.

Italiensk maräng

  1. Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan.
  2. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.

Mandelsmuldeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär smöret i kuber och blanda ihop med fingertopparna vetemjöl, socker, mandelmjöl och vaniljsocker till en smulig deg.
  3. Strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10 - 15 minuter. Låt svalna på plåten.

Servering

  1. Strö ut smulorna på ett stort fat. Lägg semifreddon på smulorna, spritsa på marängen och dekorera med färska blåbär och sen är den redo att servera.