Blåbärsplättar med bärmousse

Blåbärsplättar med bärmousse
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Blåbärsplättar med bärmousse

14 ingredienser

30 min

Lyxa till helgfrukosten med de här färggranna bärplättarna serverade med mousse på banan, bär och avokado.  Såväl mousse som plättar är helt fria från ägg och mjölk.

Ingredienser

portioner

Plättsmet

  • 5 dl enkornsmjöl (eller vetemjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 banan, i bitar
  • 2,5 dl havreghurt
  • 2 dl havredryck
  • 125 g lingon [ca 2 dl]
  • 125 g blåbär [ca 2 dl]

Lingon- och blåbärsmousse

  • 125 g frysta lingon [ca 2 dl]
  • 125 g frysta blåbär [ca 2 dl]
  • 1 avokado, mogen och urkärnad
  • 1 banan, grön och omogen

Till servering

  • färska blåbär
  • kokoschips

Gör så här

Plättar

  1. Häll mjöl, bakpulver, kardemumma, banan, yoghurt, mjölk och lingon i en mixer. Mixa till en slät smet.
  2. Vänd ner blåbären.
  3. Stek plättar av smeten i en stekpanna, de ska bli gyllenbruna på båda sidor.

Bärmousse

  1. Mixa ihop alla ingredienser till en mousse. Servera plättarna tillsammans med bärmoussen.