Hel grillad piggvar

björn frantzen

Hel grillad piggvar

18 ingredienser

Hel grillad piggvar med ansjovis, löjrom samt stekt lök och skirat smör.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg filé på ben
  • 1 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 förp ansjovis
  • 4 silverlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • lardo di collonata, skivad
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl löjrom
  • 6 msk smör, skirat
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe dill
  • havssalt
  • citron
  • 3 msk osaltat smör
  • olivolja
  • 1 stektermometer
  • 2 msk crème fraîche

Gör så här

Fisken

  1. Putsa fisken ren från skinn och senor.
  2. Värm upp en grillpanna, vänd fisken i grädde och grilla den så att de får ett jämnt och fint grillmönster.
  3. Täck med den skivade lardon.
  4. Lägg upp på plåt med bakpapper i botten och ställ in i 60 gradig ugn.
  5. Stick in termometern på den tjockaste biten på fisken.
  6. Ta ut fisken när den har kommit upp i 38 grader.

Såsen

  1. Skivad löken tunt och svetta den i olivolja och en matsked smör.
  2. Slå på vinet och koka ihop, häll på ansjovisspad efter smak.
  3. Slå på mjölk, grädde och crème fraiche.
  4. Sjud långsamt i 15 minuter.
  5. Sila genom finmaskig sil och smaka av med salt och citron.

Löken

  1. Skiva löken tunt och stek den på medelvärme tills den är karamelliserad och smaka av med salt.

Vid servering

  1. Dela upp fisken i 4 jämna bitar och värm i 180 gradig ugn tills den har en temperatur på 42 grader.
  2. Lägg upp på tallrik, mixa såsen luftig och häll över fisken.
  3. Avsluta med den stekta löken, löjrom, skirat smör och örter.