Lax med potatis- och jordärtkockspuré

Lax med potatis- och jordärtkockspuré
Foto: TV4

Lax med potatis- och jordärtkockspuré

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

Lax, potatis- och jordärtkockspuré, hastigt kokta morötter och en liten bönsallad.

Vintips från Björn
Les Setilles, Bourgogne (5657)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • lax, för 4 personer
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl vit torr sherry
  • gul lök, hackad
  • 1 msk fiskfond
  • persilja, en näve
  • ev ett hörn av en fiskbuljongtärning
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar
  • 6 potatisar
  • 4 jordärtskockor
  • 0,5 gul lök (liten)
  • 20 g smör
  • 0,5 dl grädde och mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • blandade blad t ex babyspenat, ruccola, maché
  • 1 röd paprika
  • 150 g sojabönor
  • färsk salladslök
  • 2 msk solroskärnor
  • färskpressad olivolja och rapsolja i lika delar
  • balsamvinäger, motsvarande 1/5 av oljan
  • citron, pressad
  • dijonsenap
  • klyfta vitlök, en liten pressad
  • örtkrydda
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Lax

  1. Salta laxen och lägg i ganska het panna, stek en tunn yta och vänd.
  2. Krydda nu ovansidan tunt med sweet chili och aningens med rivet limeskal.
  3. Nu ska laxen sakta få rätt innertemperatur. Prova skära ett snitt, köttet ska inte vara rått men inte heller torrt och segt. Alternativt använd termometer, lagom vid 47-48 grader. Perfekt är fisken mör, saftig och lättuggad.

Sherrysås

  1. Fräs lök, persilja och lite peppar stillsamt i smör.
  2. Tillsätt sherry, fiskfond (lite vatten om du inte har egen fond utan använder färdig koncentrerad) och koka försiktigt åtminstone 10 minuter.
  3. Sila såsen, tillsätt grädde och crème fraiche, smaka av med kryddor och eventuellt extra buljong.
  4. Koka helst egen fond på fiskrens (mest vit havsfisk), lök och rotfrukter; annars använd en skvätt färdig fond för att kompensera.

Potatismos med jordärtskocka

  1. Koka upp potatisen, lägg snart i jordärtskockorna och lägg sist i löken.
  2. Olika koktid - men använder man färskpotatis skiljer det inget mellan potatis och jordärtskockor.
  3. Använd så lite vatten som möjligt annars kokar man ur smaken.
  4. Smält smöret i panna och hetta försiktigt tills det fått en gyllenbrun färg.
  5. Pressa vegetabilierna med potatispress. Tillsätt brynta smöret och mjölk/grädde till lagom konsistens.
  6. Mjölken kan göras lite fetare med en liten skvätt grädde.
  7. Krydda efter smak, men ta inte för mycket peppar.

Bönsallad

  1. Skär till bladen och hacka lök och paprika smått, salladen ska kännas finfördelad.
  2. Rosta lite solroskärnor i panna, det är snabbt gjort.
  3. Stek sojabönorna i god olja på ganska hög temperatur i 1-2 minuter.
  4. Låt bönorna svalna innan du blandar i salladen.

Vinaigrette

  1. Blanda ihop rubbet och gärna någon dag innan.
  2. Vinaigretten ska smaka ganska salt, det är enda kryddan på salladen så sältan behövs.
  3. Vill man ha krämig variant, använd mixer så den tjocknar till majonnäskonsistens; senapen håller ihop oljan och vinägern.