Björkvedsrökt saltad sill, flatbröd, karamelliserad lök och lingon

Björkveds rökt saltad sill, flatbröd, karamelliserad lök och lingon
Foto: Tv4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Björkvedsrökt saltad sill, flatbröd, karamelliserad lök och lingon

9 ingredienser

Rök din egen saltade sill och servera med egenbakat flatbröd, karamelliserad lök och lingon! En riktigt härlig rätt som passar året runt.

Ingredienser

  • 2 saltade sillar (stora)
  • 340 g rågmjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 14 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl gul lök, hackad
  • 4 msk smör
  • 2 msk lingon
  • 1 knippe persilja

Gör så här

Dag 1

  1. Placera den saltade sillen i 4 liter kallt vatten i 24 timmar.
  2. Blanda mjöl, vatten, jäst, salt och knåda det till deg. Täck med en kökshandduk och förvata i kylskåp över natten.

Dag 2

  1. Lägg hackad lök och 4 msk smör i en stekpanna och låt koka långsamt på svag värme tills det blivit guldbrunt och karamelliserat.
  2. Rulla degen med en rullpinne eller använd dina händer för att göra 8-12 flatbröd.
  3. Baka brödet på en riktig varm platta eller kokplatta, ca 2 minuter på varje sida.
  4. Gör några små snitt på sidorna av sillen, bara genom skinnet.
  5. Bryn fisken på glödande björkved under 5-7 minuter tills de blirvit kokta.
  6. Toppa med hackas persilja, karamelliserade löken och lingon.