Bistromacka med ytterfilé och friterade rotsaker

Bistromacka med ytterfilé och friterade rotsaker
Foto: TV4

Bistromacka med ytterfilé och friterade rotsaker

Av: Peter - Åland

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 m

Rustik och mättande biffsmörgås, som lagas med världens enklaste Dijon-majonnäs. Frites på potatis och andra rotsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Dijonmajonnäs

  • 1 ägg
  • 2,5 dl mild matolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk dijonsenap
  • tabasco
  • salt

Friterade rotsaker

  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • olja, att fritera i

Biffmacka

  • 4 biffar av ytterfilé eller ryggbiff
  • 4 skivor lantbröd, på surdeg
  • 4 äggulor
  • 120 g salladsmix

Gör så här

Dijonmajonäs

  1. Häll upp olja, vinäger, senap och kryddor i en glasburk. Kläck i ägget.
  2. Lägg sedan mixerstav över äggulan och börja mixa. Håll kupan över äggulan medan majonnäsen bildas – på slutet går det att vinkla upp den för att dra in sista oljan.

Friterade rotsaker

  1. Skala och riv sedan alla rotsaker.
  2. Skär dem i lika stora bitar (6-8 mm smala) och lägg dem i kallt vatten en stund. Skölj sedan av dem och lägg dem i hett vatten en minut.
  3. Låt torka och fritera i mild olja på 150 grader i ungefär 6 minuter, beroende på storlek på dina bitar.
  4. Låt dem sedan vila och rinna av medan du höjer temperaturen på oljan till 190 grader. Fritera rotsakerna färdigt i 2-3 minuter – de skall vara väl färgade och ganska krispiga. Salta väl.

Biffmacka

  1. Pensla biffarna med lite olja och låt dem ligga tills de är rumstempererade.
  2. Salta och peppra och lägg dem på glödhet grill, där du grillar 3-4 minuter per sida. Om du ser blod tränga fram, är sidan klar.
  3. Slå in dem i aluminiumfolie och låt ligga några minuter. Under tiden penslar du olja på och grillar ena sidan på bröden. Ge dem lite färg och krisp. Bred på lite majonnäs och lägg sedan på salladen.
  4. Sedan skär du upp några vackra snitt i biffarna och lägger dem på bröden.
  5. Toppa med riven pepparrot och en äggula.
  6. Lägg upp tallrik med biffmacka, rotsaker och en ordentlig klick majonnäs.