Biff med dalälvssås och pommes duchesse

biff med pommes duchesse och dalälvssås
Foto: Tv4

Biff med dalälvssås och pommes duchesse

Av: Fredrik Wassberg - Gävle

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Otroligt mört kött som serveras med pommes duchesse och en dalälvssås. Den perfekta stek-middagen i höst och vinter-mörkret! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pommes duchesse

  • 10 potatisar
  • 1 äggula
  • 0,5 färskost grekisk vitlök
  • 130 g Västerbottensost
  • persilja
  • 0,5 dl grädde
  • smör

Sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk worcestersås
  • 1 msk soja
  • 2 msk chili sauce
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök

biff

  • 1 kg biff, 50 dagars helmörad
  • 2 dl oxfond
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Duchesse

  1. Koka potatisen och pressa den. Blanda ihop resten av ingredienserna med potatisen och lägg sedan i spritspåse. Spritsa ut klickar på ett bakplåtspapper, eller direkt på en planka. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 10 min

Sås

  1. Finhacka vitlök och lök. Bryn och tillsätt sedan resten av ingredienserna, låt koka upp.

Biff

  1. Gnugga in köttet med salt och peppar, stek sedan på alla sidor. Häll lite fond över köttet och låt gå i ugnen ca 3 timmar på 70 grader, tas ut vid ca 58 grader. Ta ut den ibland och ös över fond.
  2. Skiva upp köttet och servera med såsen och duchesse, gärna på en planka.