Benfri lammkotlett med höstens primörer

Benfri lammkotlett med höstens primörer
Foto: TV4

Benfri lammkotlett med höstens primörer

Av: Anders - Järvsö

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2,5 h

Perfekt tillagad lammkotlett i sous vide med ett fluffigt potatismos, ångkokta grönsaker och gräddig grönkålssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammkotlett

  • 400 g lammkotlett benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk timjan, finhackad
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • 2 msk smör, till stekning

potatismos

  • 600 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde

Ångkokta grönsaker

  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 purjolökar

Gräddig grönkålssås

  • 3 dl grönkål, hackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 dl grädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här

Lammkotlett

  1. Snygga till köttbiten och gnid in den i salt, peppar och kryddorna. Bryn köttet runt om på hög värme i en upphettad stekpanna.
  2. Lägg in köttet i en vakuum påse och ställ sous vide på 53 grader i 2 timmar. Ta upp köttet och bryn det igen. Skär köttet i cm tjocka skivor och lägg upp.

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen i ca 25 minuter, så den börjar falla isär.
  2. Värm upp mjölken och grädden. Häll av potatisen i ett durkslag så allt vatten rinner av. Lägg tillbaka potatisen den i den varma kastrullen och pressa eller mosa ihop den.
  3. Rör i den varma mjölken och grädden. Använd en elvisp för mer fluffighet men vispa inte för länge.

Ångkokta grönsaker

  1. Skölj och dela grönsakerna i mindre stavar. Koka i riskokaren 6 minuter.
  2. Ett enkelt sätt att ångkoka mat är att fylla en kastrull med lite vatten och placera en eller flera insatser med perforerade bottnar ovanpå. Täck med ett lock. En enkel utrusning duger gott, till exempel en hålförsedd insats i rostfritt stål eller en sil som placeras i en vanlig kastrull med lock.Tänk på att vätskan aldrig får nå upp till maten, som då blir kokt i stället för ångkokt.

Gräddig grönkålssås

  1. Hacka och stek grönkålen och löken i en stekpanna tills det får lite färg, värma samtidigt upp grädden och buljongen i en kastrull. Häll i grönkålen och löken i grädden och låt sjuda några minuter.