Beer battered soft shell crab

Beer battered soft shell crab
Foto: Linus Hallgren

Beer battered soft shell crab

Av: Nikola Adamovic, Niklas Bolle

Från: Nyhetsmorgon

29 ingredienser

The British Street Food Awards startades 2009 av matskribenten Richard Johnson och rock’n’roll-kocken Marco Pierre White. En helt brittisk tillställning, men 2013 bestämde de sig för att bjuda in några aktörer utanför Storbritannien. Vi blev inbjudna och kände att vi absolut borde åka. Det var såklart ett otroligt erkännande och samtidigt ett riktigt utmanande äventyr. Skulle vår International från -67 klara resan? Och vad skulle vi laga? Vi mindes en spider roll från Little Tokyo i Los Angeles som var helt magisk och funderade på hur vi kunde skapa en taco i samma anda. Här kommer vårt tävlingsbidrag till 2013 års British Street Food Awards som tog oss till final. /Nikola och Niklas

Tips: Välj små- eller mediumkrabborna, de är lite enklare att hantera och blir krispigare. 2 små eller 0,5 medium per taco.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg, vispat
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl ljus mexikansk öl
  • tempuramix
  • 8 medium soft shell crab (finns i frysdisken i vissa asiatiska butiker)
  • frityrolja

Citrus mayo-slaw

  • 200 g rödkål (eller vitkål)
  • 100 g fänkål
  • 100 g silverlök
  • 1 msk majonnäs
  • 0,5 limefrukt, pressad
  • salt
  • peppar

Koriander- och persiljepesto

  • 1 kruka koriander
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 msk pumpakärnor, rostade och mortlade
  • 0,5 chilifrukt
  • 1 limefrukt, pressad
  • ca 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Friterade myntablad

  • frityrolja
  • 1 kruka mynta

Tillbehör

  • tortillabröd
  • limefrukt
  • picklade jalapeños

Gör så här

Citrus mayo-slaw

  1. Strimla röd- eller vitkålen, fänkålen och silverlöken, blanda med majonnäs och limejuice. Salta och peppra efter smak.

Koriander- och persiljepesto

  1. Mixa alla ingredienser i en mixer. Tillsätt olja efter önskad konsistens. Smaksätt med salt och
  2. peppar.

Friterade myntablad

  1. Hetta upp frityroljan. Tänk på att använda en olja som tål höga temperaturer och var försiktig – dra inte på för mycket. Knip loss myntablad och lägg ner i frityroljan i ca 10 sek. Lyft försiktigt upp och lägg på papper för att torka.

Panerad krabba

  1. Blanda mjöl, ägg, vitlökspulver, salt, svartpeppar, öl och tempuramix i en skål, reglera konsistensen med ölen. Tjockare smet = tjockare panering, tunnare smet = tunnare panering. Prova dig fram och se vad du föredrar.
  2. Hetta upp frityroljan. Tänk på att använda en olja som tål höga temperaturer och var försiktig – dra inte på för mycket.
  3. Häll smeten i en soppskål och tempuran i en annan. Ta en krabba åt gången och doppa den i smeten, sedan tempuran och lägg försiktigt ner i frityroljan. Beroende på vilken storlek krabban
  4. har så låt den friteras 2-5 min. Lägg på papper för att svalna.