Lyxchokladbollar med havrekrisp (vegan)

Lyxchokladbollar med vegansmör
Foto: Tv4

Lyxchokladbollar med havrekrisp (vegan)

Av: Bea Szenfeld

Från: Klockan nio hos stjärnorna

15 ingredienser

Hemligheten med lyxchokladbollarna är att använda lyxig kakao, rårörsocker samt starkt och smakrikt kaffe. servera med havrekrisp och sojaglass.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lyxchokladbollar

  • 150 g vegansmör
  • 2 dl rörsocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 4,5 msk Valrhona kakaopulver
  • 3,5 dl havregryn (ekologiskt)
  • 2-3 msk kaffe, starkt
  • 1 dl riven kokos

Havrekrisp

  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl havregryn
  • 2-3 msk mörkt muscovadosocker
  • 1 dl rörsocker
  • 2-3 msk smör (mjölkfritt)
  • 2 apelsiner, saft
  • 1 tsk salt

Gör så här

Lyxchokladbollar

  1. Blanda ihop allt förutom smöret och kokosflingor. Skär ner vegosmöret och blanda för hand. Kör inte detta i en matbererade, då blir smeten tunn och utan tuggmotstånd. Rulla lagom stora bollar och rulla i kokosflingor. Låt stå i kylskåp 2-3 timmar innan servering.

Havrekrisp

  1. Blanda solrosfrön, pumpafrön och havregryn. Pressa saften ur apelsinerna och krama in det i blandningen av frön. Rör ner all socker och en nypa salt. Stek alltsammans i omgångar i en stekpanna med mycket smör (om man vill ha en smalare variant, så kan man rosta alltsammans i ugnen - ringla då över lite lönnsirap samt olja). Låt den färdiga blandningen svalna och krispa till sig.
  2. Tillsätt socker och salt efter behov, samt experimentera gärna med olika sortens frön och torkade frukter!
  3. Denna blandning passar utmärkt till vaniljglass eller som lyxmüsli.