Bavette ala vongole

8 röster
30 m + 30 m
4

En klassisk pasta vongole sitter alltid rätt. Här är Paolo Robertos goda recept.

Visa mer
30 m + 30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g bavette (pasta)
  • 1 kg vongole- eller hjärtmusslor
  • 2 msk vatten
  • 4 msk vitt vin
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 8 persiljestjälkar
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 knippe persilja, finhackad

Gör så här

  1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. För att få ur ev. sand ur musslorna, lägg dem i rikligt med kallt, saltat vatten. Låt dem ligga i vattnet i ca 30 minuter och byt sedan vattnet i omgångar tills vattnet är klart och fritt från sand.
  2. Lägg alla musslor i en kastrull med vatten, vin, olivolja, vitlök, persiljestjälkar och en nypa svartpeppar. Lägg på ett lock och låt musselkoket sjuda på svag värme i ca 3-5 minuter. Sila av och spara spadet. Musslor med slutet skal kastas.
  3. Plocka musslorna ur sitt skal men spara 5-6 musslor/portion för att dekorera portionerna.
  4. Koka pastan i 1 minut kortare koktid än var som anges på förpackningen. Häll av vattnet men spara lite för att eventuellt späda med.
  5. Häll tillbaka pastan i kastrullen, rör i smör och späd med musselvattnet. Låt alltsammans puttra tills pastan är al dente.
  6. Tillsätt de urplockade musslorna, strö i persilja och blanda. Toppa portionerna med musslor i skal.
30 april 2016
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept