Lovisas, Elionoras och Inez köttbullar

Lovisas, Elionoras och Inez köttbullar
Foto: Ulf Huett

Lovisas, Elionoras och Inez köttbullar

Av: Eleonora Strand, Lovisa Byfors, Inez Risvall

Från: Barnens bästa köttbullar

11 ingredienser

Vinnarna av det stora köttbulleracet 2007 visar här upp sin köttbullekonst. Trots tjejernas unga ålder är det är receptet en smaklig fullträff.

Serveringstips:Servera köttbullarna med hemlagat potatismos, sallad med fetaost, rivna morötter och lingonsylt.

Ingredienser

portioner
  • 0,75 dl grädde
  • 4 msk ströbröd
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 morötter
  • 50 g fetaost
  • 3 msk smör, att steka i

Gör så här

  1. Blanda vispgrädde och ströbröd i en stor bunke som allt ska få plats i. Låt ströbrödet och vispgrädden gegga ihop.
  2. Lägg i köttfärs och knäck ett ägg och lägg i. Lägg i alla kryddor och blanda ihop.
  3. Skala och riv morötterna. Smula eller hacka fetaosten. Blanda i morötter och smulad fetaost. Det är lättast att blanda ihop allt med händerna. Rulla köttbullar och lägg dem på en tallrik.
  4. Sätt på plattan på medelvärme. Lägg i smör i stekpannan. När smöret fräser stek köttbullarna så att de får fin färg. Börja med lite varmare panna och sänk sedan värmen. Det är lättare att steka några köttbullar åt gången. Då går det lättare att rulla runt dem.