Ålandsbondens grillade kalvfilé

Ålandsbondens grillade kalvfilé
Foto: TV4

Ålandsbondens grillade kalvfilé

Av: Barbro - Åland

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h

Ålandsbondens grillade kalvfilé med vårsmaker.

Vintips från Barbro
Santa Carolina Pinot Noir art nr 73630, 78 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Kalv

  • 1 kg kalvfilé
  • 0,5 dl grillolja
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 500 g sparris
  • 1 knippe morötter (späda)
  • 250 g sockerärtor

Kryddsmör

  • 100 g smör
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk grillkrydda

Råstekt potatis

  • 2-3 potatisar (per person)
  • 2 dl salladslök, finhackad
  • flingsalt
  • svartpeppar (efter smak)
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Gör så här

Kalv

  1. Tag fram köttet så att det är rumstempererat.
  2. Salta, peppra och pensla med grillolja.
  3. Sätt ugnen på 125°.
  4. Grilla köttet på alla sidor.
  5. Efterstek kalvfilén mitt i ugnen till 58°.
  6. Låt köttet vila i folie ca 15 min innan det skärs upp.
  7. Koka sparrisen, morötterna och sockerärterna i lätt saltat vatten 3-4 min, stek baconen lätt och linda kring sparrisen.
  8. Lägg grönsakerna i folie och förvara i ugnen tills servering.

Kryddsmör

  1. Blanda rumsvarmt smör med tre pressade vitlöksklyftor, perilja och grillkrydda.
  2. Spritsa till rosetter och frys ner.

Råstekt potatis

  1. Skölj potatisen, skär den i jämna skivor.
  2. Stek potatisen sakta tills den är lagom mjuk och fått färg.
  3. Lägg den åt sida.
  4. Fräs den finhackade vårlöken och blanda med potatisen, avsmaka med flingsalt och svartpeppar.