Barbecueblomkål med örtcrème

33 röster

Ugnsbakad blomkål med kryddig bbq-marinad och fräsch örtcrème. TIPS! Salladen fungerar fint som en vegetarisk rätt.

Visa mer

Du behöver

  • 1 stor blomkål
  • 1 handfull örtkryddor (tex mynta och dill)
  • 0,5 dl svartkummin/kalonji (eller vallmofrö eller dillfrö)

Barbecuemarinad

  • 1 tsk cayennepeppar
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk muscovadosocker (eller brun farin)
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk havssalt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • nymald svartpeppar

Örtcrème

  • 1 dl hackade örter (t ex mynta och dill)
  • 0,5 dl kallpressad olivolja
  • 3 dl yoghurt naturell eller mellanfil (1,5 %)
  • havssalt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Barbecuemarinad
    Blanda alla kryddor med socker och salt, pressa ner vitlöken och tillsätt olivoljan. Mixa till en marinad.
  2. Blomkål
    Ta bort de yttersta bladen på blomkålen och pensla hela huvudet med marinaden. Ugnsbaka blomkålen i 225 grader i ca 25–35 minuter. Ta ut blomkålen ur ugnen och låt svalna.
  3. Örtcrème
    Mixa örterna med olivoljan tills oljan blir lite varm och får en intensiv grön färg. Det tar några minuter. Häll yoghurten i en skål och salta och peppra. Häll ner örtoljan i yoghurten och rör runt lite med en sked. Crèmen behöver inte blandas mer än så, utan den får gärna vara vit och grön.
  4. Servering
    Lägg blomkålen på ett fat med botten neråt och strö örtkryddor runtom. Häll över lite örtcrème och servera resten i en skål vid sidan av. Dekorera till sist med svartkummin.
3 januari 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept