Bánh xèo – vietnamesisk omelettpannkaka med grönsaker och räkor

Tove Nilsson recept

Bánh xèo – vietnamesisk omelettpannkaka med grönsaker och räkor

18 ingredienser

Ingredienser

Smet

  • 2 dl rismjöl
  • 3 dl kokosmjölk
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 dl vatten, kallt
  • 2 ägg
  • 2 msk fisksås
  • neutral rapsolja

dressing

  • 0,5 citrongräs, finhackat
  • 4 msk vatten
  • 2 msk rörsocker
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1,5 limefrukt, juice
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 4 msk fisksås

Fyllning

  • 200 g skalade räkor
  • 1 förp böngroddar
  • 3 dl färska örter, plockade (t ex thaibasilika, koriander, mynta)

Gör så här

  1. Vispa ihop alla ingredienser till smeten. Låt stå i kyl ca 30 minuter. Förbered fyllningen.
  2. Sjud citrongräset med vatten och socker ca 3 minuter. Sila och blanda med vatten, chili, lime, fisksås och koriander.
  3. Hetta upp olja i en panna och stek pannkakor i omgångar. Se till så att de inte blir för tjocka. Det är viktigt att pannan är het, det ska sprätta till rejält när man lägger ned smeten. Stek krispigt, vänd och stek på andra sidan. Lägg upp på tallrikar och fyll med grönsaker och räkor.