Bananbakelser med lingon

Bananbakelser med lingon
Foto: Pernilla Thelaus
Klasse Möllberg
Klasse Möllberg

Bananbakelser med lingon

Av: Klasse Möllberg

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

Klasses bananformade bakelser fyllda med vaniljkräm, banan och lingon. Dekoreras med banansmakande marsipan.

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bakelser

Bottnar

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 6 äggulor
  • 3 msk kakao
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 3 msk potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g lingon
  • 2 bananer
  • 2 dl grädde

Dekoration

  • 200 g gul marsipan med banansmak
  • brun gelé

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa äggvitorna med salt, vaniljsocker och socker. Rör sedan ner äggulorna i smeten.
  3. Blanda mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner i äggblandningen.
  4. Bred ut smeten på två plåtar och grädda var för sig i ca 8-10 minuter.

Fyllning

  1. Vispa samman mjölk, äggulor, socker, vaniljsocker och maizena i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills att den tjocknar. Låt krämen kallna.
  2. Blanda lingon och socker i en kastrull. Rör om under uppkokning. Puttra i ca 5-10 minuter och låt den sedan svalna.
  3. Mosa två bananer.
  4. Blanda sedan ihop vaniljkrämen, de mosade bananerna och lingonen till en jämn smet.
  5. Vispa grädden.

Dekoration

  1. Kavla ut marsipanen till en avlång kaka. Skär sedan ut bananformade bitar som är tillräckligt stora för att täcka bakelsen. Häll den bruna gelén i en spritspåse.

Montering

  1. Skär ut 24 bananformade bitar av rulltårtan.
  2. Stryk på ett lager fyllningen på en av de skurna bottnarna, lägg sedan på en till bit botten och stryk på ett lager fyllning till och lägg på ytterligare ett lock. Toppa det översta lagret med ett lager grädde och täck sedan bakelsen med marsipan. Upprepa på varje bakelse. Avsluta med att dekorera med gelé.