Bakelse på varmvispad rulltårta

Bakelse på varmvispad rulltårta
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Bakelse på varmvispad rulltårta

11 ingredienser

45 m

Klassisk rulltårta fylld med smörkräm. Gör en bakelse genom att dekorera med grädde, färska bär eller marsipan.

Bilden är på Cecila Ehrlings rulltårtebakelse ur tävlingen.

Ingredienser

portioner rulltårta

Botten

  • 120 g ägg
  • 40 g äggula
  • 90 g strösocker
  • 40 g vetemjöl
  • 40 g majsstärkelse
  • 4 g bakpulver
  • 30 g smör

Smörkräm

  • 125 g strösocker
  • 60 g vatten
  • 80 g äggula
  • 250 g smör, rumstemperatur

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Vispa samman hela ägg, äggulor och socker över ett vattenbad, till 60-65 grader. Vispa luftigt.
  3. Sikta ner vetemjöl, maizena och bakpulver i äggvispet. Smält smöret och vänd ner i smeten.
  4. Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen tills kakbotten satt sig och fått fin färg (ca 5 miuter).

Smörkräm

  1. Koka upp socker och vatten till 117 grader. Vispa under tiden äggulorna.
  2. När sockerlagen är 117 grader så häll ner den i de vispade äggulorna. Vispa tills det svalnat och blivit rumstempererat.
  3. Klicka ner smöret i äggulevispet, lite i taget och vispa luftigt
  4. Bred smörkräm och valfri sylt på bottnarna, rulla ihop till en rulltårta. Skär rulltårtan i stubbar och dekorera till en bakelse.