Bakad spetskål med blåmusslor och rökt sidfläsk

0 röster
6 mellanrätter
6 portioner

Du behöver

  • 1 huvud spetskål eller färsk vitkål
  • 50 g smör
  • 1 nät färska blåmusslor
  • 2,5 dl torr äppelcider eller ljus öl
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • matolja
  • 1/3 citron, saften av
  • 100 g varmrökt sidfläsk, tärnat och stekt
  • 1 litet knippe dill, grovhackat
  • 1 litet knippe persilja, grovhackat

Gör så här

  1. Skär spetskålhuvudet i 6 klyftor. Lägg kålen i en ugnsfast form eller bakplåt med hög kant. Fördela smöret över kålen och baka av på 220 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 150 grader och tillsätt 2 dl vatten, baka i 25 min. Spetskålen ska kännas genomkokt om du sticker med en liten kniv igenom den. När kålen är färdigbakad kan du lyfta den från formen. Spara vätskan.
  2. Skölj och rensa blåmusslorna. Fräs schalottenlöken i lite matolja i en gryta eller kastrull med lock, tillsätt blåmusslorna och slå på cider eller öl. Sätt på locket och låt koka i 2-3 min tills musslorna öppnat upp sig. Lyft upp musslorna och låt svalna. Spara musselbuljongen som blivit.
  3. Spara hälten av musslorna i sitt skal till senare. Plocka musselköttet ur skalen på den andra hälften. Mixa musselköttet med vätskan från kålbaket och från musselkoket. Smaka av med citronsaft och salt. Håll musselsåsen varm. Lägg upp en kålklyfta och sprid ut de kokta musslorna, slå över rikligt med sås och avsluta med det stekta sidfläsket, dill och persilja. Servera varmt.
12 januari 2018

Fler goda recept