Bakad purjolök med purjolöks majonnäs

0 röster
1 h
4

Bakad purjolök med purjolöks majonnäs, syrad silverlök och ramslökskapris är perfekta tillbehör till hummern. Eller att servera som tillbehör till helgens lyxiga middag.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Bakad purjolök

  • 1 purjolök (det vita)
  • 1 msk matolja
  • salt
  • peppar

Purjolöks majonnäs

  • 300 g matolja
  • 100 g purjolök (det gröna)
  • 50 g bladspenat
  • 2 äggulor
  • 1 tsk vittvinsvinäger
  • 2 g salt
  • 0,5 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Syrad silverlök

  • 1 silverlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Tillbehör

  • 1 kruka körvel
  • 0,5 dl ramslöks kapris (eller vanlig kapris)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bakad purjolök
    Skär den vita delen på purjolöken och spara det gröna till purjolöksmajonnäs.
  2. Ringla oljan på den vita purjolöken, salta och peppra.
  3. Baka purjolöken i ugnen på 160 grader ca 18-20 minuter eller tills purjon är mjuk men med kärna.
  4. Låt purjolöken svalna och skär ner den i små ”stubbar”.
  5. Purjolöks majonnäs
    Värm oljan till 80 grader och mixa ner det gröna från purjolöksblasten och spenat. Kyl sedan blandningen.
  6. Blanda äggulor, vinäger och salt i en bunke.
  7. Vispa i oljan lite i taget tills all olja är uppbunden.
  8. Smaka av med salt och peppar. Tips! Det går att köpa färdig majonnäs och mixa i örter
  9. Syrad silverlök
    Skiva löken tunt
  10. Koka upp ättika, salt, vatten och socker.
  11. Slå lagen på löken, kyl och servera.
  12. Tillbehör
    Plocka körvel och garnera purjolöken tillsammans med ramslökskaprisen

laddar fler recept...

Laddar fler recept...