Bakad chokladmousse med karamelliserade nötter

koket.se
Bakad chokladmousse med karamelliserade nötter
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Bakad chokladmousse med karamelliserade nötter

10 ingredienser

30 m + 2 h

Mousse på mörk choklad med vispad grädde och karamelliserade macadamianötter.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Chokladmousse

  • 80 g mörk choklad 70 %
  • 80 g smör, saltat
  • 2 ägg
  • 1 äggvita
  • 45 g strösocker, till äggvitorna [0,5 dl]
  • 25 g strösocker, till äggulorna [2 msk]

Topping

  • 2,5 dl grädde
  • 50 g macadamianötter [2 dl]
  • 160 g strösocker [2 dl]
  • 30 g smör [2 msk]

Gör så här

Chokladmousse

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält med smöret över vattenbad eller i mikrovågsugnen, 30 sekunder i taget.
  3. Vispa upp äggvitorna och socker till ett fast skum.
  4. Vispa äggulor och socker till en fluffig kräm. Vänd ner chokladblandningen i äggulorna med en slickepott.
  5. Häll hälften av krämen i äggviteskummet och rör om några varv, tillsätt sedan resten av krämen och rör till en jämn smet.
  6. Fyll hälften av krämen i 6 formar och baka 10-12 min på 175 grader i varmluftsugn.
  7. Låt formarna svalna och fyll sedan i resten av krämen. Låt stå i kyl för att sätta sig i ca 2
  8. timmar. Låt dem stå framme 15 min innan servering.

Karamelliserade nötter

  1. Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker i pannan är smält.
  2. När sockret fått en fin karamellfärg, häll i alla nötterna och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
  3. Häll allt över bakplåtspappret och låt svalna. Grovhacka nötterna.
  4. Servera desserten med nötter och vispad grädde.