Baguette med rödbeta, getost och saltrostade pumpakärnor

Erik Hammar

Baguette med rödbeta, getost och saltrostade pumpakärnor

Av: Adam Lund, Erik Hammar

Från: Nyhetsmorgon

26 ingredienser

75 m

En lyxig vegetarisk baguette med confiterad rödbeta som får rostad tillsammans med getost. Tillsammans med en nyslagen majonnäs och saltrostade pumpakärnor blir den här baguetten fantastisk!

Tips! Det blir mer majonnäs än man behöver, men den kan med fördel sparas i kylen upp till en vecka.

Ingredienser

portioner

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 4 dl neutral rapsolja
  • några droppar citronjuice
  • salt (efter smak)

Saltrostade pumpakärnor

  • 100 g pumpakärnor
  • 1 msk honung
  • 2 äggvitor
  • 2 msk flingsalt

Confiterad rödbeta

  • 300 g färsk rödbeta
  • 6 dl neutral olja
  • 4 timjanskvistar
  • några bitar citronskal
  • 1 klyfta vitlök, krossad

Rödbets- och getostbaguette

  • 1 baguette
  • 1 tsk smör
  • 300 g confiterad rödbeta
  • 150 g getost, gärna chèvre
  • 2 tsk honung
  • 3 msk saltrostade pumpakärnor
  • 4 romansalladsblad, grovt hackade
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk majonnäs
  • salt (några nypor)
  • några droppar fin olivolja

Gör så här

Majonnäs

  1. Vispa samman äggulor, vinäger och dijonsenap. Droppa i oljan under konstant vispning tills en tjock majonnäs bildas. Smaka av majonnäsen med citron och salt.

Saltrostade pumpakärnor

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samtliga ingredienser och baka på en plåt i cirka 25 minuter, eller tills kärnorna är gyllenbruna och krispiga.

Confiterad rödbeta

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Tvätta av rödbetorna från eventuell jord. Lägg alla ingredienser i en form och täck med oljan. Baka i ugnen cirka en timme eller tills betorna är mjuka men med lite fasthet kvar i mitten. Låt svalna och skär i mindre bitar.

Rödbets- och getostbaguette

  1. Sätt ugnen på 275 grader och grillfunktion.
  2. Klyv baguetten på längden och rosta den i smör på låg värme tills den är gyllenbrun.
  3. Ta skivor av den confiterade rödbetorna och lägg på en liten plåt. Toppa med getosten, och stoppa in i ugnen under grillen tills osten mjuknat och rödbetorna är genomvarma.
  4. Ta ut ur ugnen, och bränn eventuellt av med en gasbrännare. Sedan kan man även röka rödbetan och osten med en rökpistol, men det är en extra touch som inte är helt nödvändig.
  5. Toppa rödbetan och osten med honungen.
  6. Blanda den grovt hackade salladen, löken, och majonnäsen. Smaka eventuellt av med salt.
  7. Lägg rödbetan och osten på den nedre halvan av baguetten, toppa med salladen och nötterna, samt lite olivolja. Avsluta med att lägga på den övre halvan och skära i mindre bitar. Servera omedelbart.