Baconlindade salsicciaspett med ljummen lök- och tomatsalsa

Baconlindade salsicciaspett med ljummen lök- och tomatsalsa
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Baconlindade salsicciaspett med ljummen lök- och tomatsalsa

22 ingredienser

45 m

Ernst lagar baconlindade spett gjorda på smakrik färs från färska salsicciakorvar. Till det serverar han en färgsprakande och ljummen salsa på söt lök och paprika. Ät och njut i libabröd.

Tips! Ernst lagar hela rätten i en muurikka men det går självklart bra att lägga spetten på grillen och tillaga salsan i en panna på spisen.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färsk salsicciakorv
  • 0,5 kruka timjan, gärna citrontimjan
  • 250 g bacon
  • 400 g gul lök, blandade sorter
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g paprika, blandade sorter (t ex padrones, snackspaprika och vanliga paprika)
  • 1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka oregano
  • 0,5 citron, saften
  • olivolja, till stekning
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • salt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl krossade tomater
  • 250 g kvisttomat
  • 2 citroner
  • libabröd, stora tunna pitabröd
  • stjälkselleri eller persilja, till garnering

Gör så här

  1. Skär korven på längden och skrapa ut färsen med en sked i en skål.
  2. Hacka timjanen och blanda med korvfärsen. Provstek gärna lite färs för att se om det behövs tillsättas salt i korvsmeten.
  3. Tryck fast färsen på grillspetten. Lina baconremsor runt om.
  4. Skala och strimla löken grovt. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Dela, kärna ur och skär paprikan grovt. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka timjan och oregano.
  6. Stek/grilla spetten i lite olivolja på en stekhäll eller i en stor panna på grillen (detta för att man vill ta vara på allt gott fett som spetten släpper under tillagningen).
  7. Pressa citron över spetten under tillagningen.
  8. Flytta spetten åt sidan och stek löken och paprikorna i det goda fettet från salsiccian. Tillsätt paprikapulver, honung, vinäger, hackad timjan och oregano. Smaka av med salt. Låt allt steka några minuter och tillsätt därefter tomatpuré, stek ytterligare några minuter.
  9. Tillsätt krossade tomater och eventuellt lite vatten. Låt koka ihop.
  10. Krossa kvisttomaterna mellan fingrarna eller med en slev i pannan och låt koka med i tomat- och löksalsan. Späd eventuellt med mer vatten. Lägg gärna tillbaka spetten på salsan så att de får koka några minuter tillsammans.
  11. Dela citronerna och grilla dem med snittytan ner.
  12. Värm bröden på grillen eller i pannan.
  13. Servera spetten med de varma bröden tillsammans med tillbehör som sallad, syltlök, inlagd gurka och rädisor. Toppa gärna med lite turkisk yoghurt och hackad stjälkselleri eller persilja.