Baconexplosion med BBQ-sås och fänkålssallad

POPULÄRT
Baconexplosion med BBQ-sås och fänkålssallad
Foto: TV4
Jessica Ortman
Jessica Ortman

Baconexplosion med BBQ-sås och fänkålssallad

48 ingredienser

6-10 h

Sidfläsklindad färsröra på kryddig karré, paprika och manchego med en hemgjord BBQ-sås och krispig fänkålssallad.

När jag gjorde min baconexplosion så stod jag i skogen med en öppen eld att arbeta med. Jag byggde upp en rök med hjälp av bland annat tegelstenar, stenar och folie för att kunna hålla kvar röken. Det kan vara lite tidskrävande, rörigt och ganska skitigt att snickra ihop en egen rök när man är hemma i sin trädgård, så därför anpassar jag det här receptet till att använda en klotgrill istället. /Jessica

Ingredienser

portioner5 - 6

Att förbereda på grillen

  • 2 tomater
  • 2 msk farinsocker
  • 1 kg rimmat sidfläsk
  • 1 grön paprika

bbq-sås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm ingefära
  • 50 g smör, till stekning
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk starkt paprikapulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl bourbon
  • 4 dl ketchup
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk soja
  • 1 dl rörsocker
  • 1 anchochili
  • 1 chipotlechilifrukt
  • salt
  • peppar

Fyllning

  • 150 g späck
  • 500 g fläskkarré
  • 3 cm ingefära
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 grön chilifrukt
  • 100 g manchegoost

Rub

  • 3 msk paprikapulver
  • 1 tsk stark paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 msk senapspulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver

Fänkålssallad

  • 1 citron
  • 1 fänkål
  • 4 sparris
  • 1 rött äpple
  • valnötter
  • olivolja, mängd efter smak
  • salt
  • peppar
  • farinsocker (efter smak)

Gör så här

Förbereda

  1. Förbered klotgrillen för indirekt grillning. En temperatur runt 70 grader i grillen är att sträva efter. Blötlägg rökflis, gärna äpple men det är bara att välja träflis efter eget tycke och smak.
  2. Skiva upp tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor, pudra över farinsocker. Lägg tomaterna på grillen, indirekt. Släng i rökflis på briketterna, stäng locket och låt tomaterna ligga där ett par timmar för att dra till sig röksmaken. Fyll på med rökflis regelbundet under första timmen för bra röksmak.
  3. Skär sidfläsket i tunna långa skivor, detta är ditt bacon som du sen skall göra en baconmatta av. Spara en bit av sidfläsket som du kan skära upp i lite tjockare bitar. Ta de tjockare bitarna och släng på även dessa i grillen på indirekt värme, det ska få en mildare röksmak.
  4. Efter ett par timmar kan du plocka av tomaterna och sidfläsket från grillen. Fyll upp med briketter i grillen så att temperaturen höjs. Förbered grillen för 50/50 grillning. Se till att du har rökflis blötlagt. Du kommer använda mycket av den varan genom hela processen så ha en ordentlig hög i beredskap.
  5. Släng på den gröna paprikan på direkt värme på grillen. Du vill svärta paprikan jämnt runt om. När paprikan är klar lägger du den i en plastpåse och knyter ihop, låt den ligga där ca 15 minuter. Skala paprikan.

BBQ-sås

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs löken i en kastrull eller wokpanna över direkt värme på grillen. Häll i de torra kryddorna och låt dessa fräsa med i pannan en kort stund. Slå på bourbon, ketchup, dijonsenap, soja, socker, anchochili och chipotlechili. Späd ut såsen med vatten om du vill ha den rinnigare. Smaka av med salt och peppar.
  2. Dra över pannan på indirekt värme, släng på rökflis och stäng locket. Låt stå och puttra under locket en stund. Kolla och smaka av med jämna mellanrum och rör runt så att röksmaken kommer ner i såsen.

Baconexplosion

  1. Skär späcket och fläskkarrén i mindre bitar och mal dessa i en köttkvarn. Mortla ingefära, vitlök och rosmarin. Finhacka chili och blanda med färsen och de mortlade kryddorna.
  2. Gör en liten boll som du grillar för att smaka av så att kryddorna känns väl balanserade och att det har en bra ordentlig smak.
  3. Fräs upp de sparade bitarna sidfläsk i en stekpanna. Skär de grillade tomaterna och paprikan i mindre tärningar. Riv Manchegoosten. Blanda ihop allting i en skål.
  4. Förbered grillen för indirekt värme, se till att ha en temperatur på runt 100-120 grader.
  5. Lägg plastfolie på skärbrädan och gör en baconmatta.
  6. Blanda ihop din alla kryddorna tilt ruben.
  7. Lägg färsen i ett lager ovanpå baconmattan, lägg därefter ett lager med bbq-sås och sedan ett lager manchego- och paprikaröran. Rulla ihop allting, se till att den blir hårt rullad, och att det inte sticker ut någon fyllning i slutet.
  8. Klappa in ruben över hela din baconexplosion. Pensla på ett lager bbq sås. Lägg din baconexplosion på grillen på indirekt värme, släng i röksflis och stäng locket.
  9. Fyll på då och då med rökflis för en bra röksmak. Låt din bacon explosion ligg i cirka 2-3 timmar, pensla på mer BBQ-sås regelbundet. Plocka av då du har en innetemperatur på 65 grader.

Fänkålssallad

  1. Grilla citron, skivad fänkål och sparris. Skiva äpple, fänkål, salladslök, grillad fänkål, sparris och blanda ihop. Grovhacka valnötter och blanda i. Slå ihop en vinägrette på pressad grillad citron, olja, salt, peppar och farinsocker. Häll över salladen och servera tillsammans med baconexplosionen och BBQ-sås!