Bä bä vindaloo, curryrätt på lamm från Goa

POPULÄRT
Bä bä vindaloo, curryrätt på lamm från Goa
Foto: TV4

Bä bä vindaloo, curryrätt på lamm från Goa

Av: Paulina - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

26h

Indisk gryta med mört, marinerat lamm i kryddig tomatsås, serveras med salsa och basmati ris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammstek
  • ca 300 g lammlägg

marinad

  • 1 frö svart kardemumma
  • 1 kanelstång
  • 1 röd chilifrukt, hackad med några kärnor kvar
  • 1 anchochili
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk senapsfrö
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad koriander
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk fenugreek frö
  • 1 tsk gurkmeja, torkad
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, grovhackad

Sås

  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 g krossade tomater
  • 25 g smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 2 oxbuljongtärningar

Salsa

  • 1 gurka
  • 1 tomat
  • 1 gul lök
  • olja
  • 1 citron, saft
  • 0,5 krm salt

Tillbehör

  • 4 port basmatiris, kokt
  • 1 citron, i klyftor
  • 1 knippe koriander, till garnering
  • 0,75 dl raita

Gör så här

Förberedelser, dag 1

  1. Blanda samman allt som skall vara i marinaden och låt stå och dra i 2-3 timmar.
  2. Mixa sedan samman allt till en paste.
  3. Skär lammsteken i ca 3 cm kuber.
  4. Skär av köttet från benet, även där i 3 cm kuber.
  5. Blanda ihop allt kött med marinaden och låt stå i ca 24 timmar.

Dag 2

Sås

  1. Mixa samman 1 gul lök med 2 klyftor vitlök tillsammans med krossade tomater i en mixer.
  2. Skala och skär resterande av den gula löken i skivor.
  3. Bryn löken i smöret och oljan, i en gryta, gärna av gjutjärnstyp, tills löken fått färg och är mjuk.
  4. Lägg i köttet, med marinad, i samma gryta.
  5. Bryn köttet.
  6. Häll över den mixade såsen.
  7. Sätt på locket och låt det småputtra tills köttet känns mört, tillsätt även buljongen.
  8. Ta sedan av locket så att såsen reduceras lite och tjocknar, i ca 2 timmar.

Salsa

  1. Skär gurka, tomat och lök i små kuber.
  2. Ha på lite olja, citron och salt.

Servering

  1. Servera den varma grytan med fluffigt ris, salsa, raita och garnera med färsk koriander och klyftor av citron.