Axels 3 sorters biskvier

Axels 3 sorters biskvier
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Axel Andersson HSB
Axel Andersson HSB

Axels 3 sorters biskvier

Av: Axel Andersson

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

Axels biskvier imponerade stort på juryn i Hela Sverige bakar. Testa de tre godbitarna du med - jordnötsbiskvier, hallon- och lakritsbiskvier samt nougatbiskvier.

Axels tips!

Använd en matsked och stryk på smörkrämen i långa drag över bottnarna så de får små runda toppar. Ställ i kylen i 30 minuter, under tiden smälter du mörk choklad över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Eller temperera chokladen. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i botten av biskvin så att den kan hänga upp och ner. Doppa försiktigt i chokladen och låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna. Förvaras i kylen, men låt stå i rumstemperatur en stund innan servering.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Biskvibottnar

  • 375 g mandelmassa
  • 190 g strösocker
  • 90 g äggvita

Smörkräm

  • 375 g osaltat smör, rumstempererat
  • 120 g äggvita
  • 180 g strösocker
  • 0,5 krm salt

Jordnötsbiskvier

  • 275 g jordnötssmör
  • 1 dl dulce de leche
  • 0,5 dl jordnötter, hackade

Hallon- och lakrits

  • 2,5 tsk saltlakritspulver
  • färska hallon, 1 per biskvi
  • frystorkade hallon
  • lakritsgranulat

Nougatbiskvier

  • 75 g nougat
  • hasselnötter [1 per biskvi]

Choklad till doppning och dekoration

  • 400 g mörk choklad, att doppa i
  • 200 g mjölkchoklad, att doppa i
  • 200 g mörk choklad, till dekor i form av chokladflisor

Gör så här

Biskvibottnar

  1. Blanda mandelmassa och socker en en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper, tänk på att de blir lite större i ugnen. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

Smörkräm

  1. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa äggvitorna till en marängen med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och dela upp i tre delar.

Jordnötsbiskvi

  1. Smaksätt smörkrämen med jordnötssmör. Spritsa en klick karamelliserad mjölk och täck med smörkräm, doppa i mörk choklad och toppa med hackade, salta jordnötter.

Saltlakrits och hallon

  1. Smaksätt smörkrämen med saltlakrits. Lägg en klick smörkräm på biskvin och tryck dit ett hallon. Täck med smörkräm och doppa i mjölkchoklad. Toppa med granulat och frystorkade hallon.

Nougat

  1. Smält nougaten försiktigt i ett vattenbad eller i mikron, ställ åt sidan och låt svalna till ljummen temperatur. Smaksätt smörkrämen med den avsvalnade nougaten. Stryk på smörkrämen på bottnarna och doppa i mörk choklad. Dekorera med hasselnöt och chokladflisor.