Asiatiska köttbullar i kokosbuljong

Asiatiska köttbullar i kokosbuljong
Foto: Eva Hildén

Asiatiska köttbullar i kokosbuljong

16 ingredienser

50 m

Krämigt, kryddrikt och kanske din (och barnens?) nya köttbullsfavorit? Vi vet i alla fall att vi gärna tar en portion till av dessa köttbullar med vitlök och ponzusås som får koka klart i en fantastiskt smakrik kokosbuljong med bland annat rödlök, svartkål och het sriracha.

Tips! Självklart kan du byta ut färsen mot nöt-, kyckling- eller formbar vegofärs.

Ta fram det bästa med Tabasco
Tabasco_produktbild_04

Ta fram det bästa med Tabasco

TABASCO® pepparsåser tar fram det bästa i maten och förhöjer även andra råvarors smak i det du tillagar.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 msk pankoströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 3 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 klyfta vitlök
  • 400 g blandfärs
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • smör (till stekning)
  • olja (till stekning)

Kokosbuljong

  • 2 rödlökar
  • 150 g svartkål
  • 1,5 msk färsk ingefära, riven
  • 2,5 dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1,5 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 2 msk Kikkoman sojasås

Gör så här

  1. Blanda panko, vatten och ponzusås i en bunke. Låt svälla 2 minuter.
  2. Skala och riv ner vitlöken i pankoblandningen. Tillsätt färs, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop till en smidig smet.
  3. Forma smeten till ca 25 köttbullar. Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten, som det kan stå i vissa recept. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna blir mer kokta än stekta).
  4. Stek köttbullarna gyllene i smör i en stekpanna ca 3 minuter. Ställ åt sidan.

Kokosbuljong

  1. Skala, dela och skiva rödlöken. Skär eller riv kålen i bitar. Fräs löken mjuk i olja i en gryta. Tillsätt ingefära, buljong, kokosmjölk, TABASCO® Sriracha pepparsås och soja. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. Lägg i kål och köttbullar. Fortsätt sjuda tills köttbullarna är klara, ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera gärna de asiatiska köttbullarna med pärlcouscous, även kallat moghrabieh. Ris eller nudlar är också gott till.