Asiatisk porchetta med tigersallad och kokosris

Asiatisk porchetta med tigersallad och kokosris

30 ingredienser

1 h

Bjud på porchetta med asiatiska smaker, ett ljuvligt kokosris, en röd currysås och tigersallad. Denna rätt kommer garanterat göra succé bland gästerna.

läs mer
Briska Alkoholfri Sauvignon Blanc & Gröna Äpplen 0,5%

Tips på Briska

Servera gärna med Briska Demi-Sec Sauvignon Blanc & Gröna Äpple 0,5 %

Läs mer

Ingredienser

Marinad

  • 2 citrongräs
  • 4 limeblad, finhackade (frysta)
  • 4 stjälkar färsk koriander, hackade
  • 4 msk röd currypasta (Mae Ploy rekommenderas)
  • 1 msk palmsocker, finhackat
  • 2 kg fläsksida (med svål)
  • salt
  • steksnören

Kokosris

  • 4 dl jasminris
  • 200 ml kokosmjölk (ej light)
  • 350 ml vatten
  • 1 msk palmsocker
  • 0,5 tsk salt

Röd currysås

  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk röd currypasta (Mae Ploy rekommenderas)
  • 200 ml kokosmjölk (ej light)
  • 2 limeblad (frysta)
  • 1 stjälk citrongräs
  • 2 tsk palmsocker
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk limesaft
  • 1 msk färsk koriander, hackad

Tigersallad

  • 1 äpple (granny smith)
  • 4 stjälkselleri
  • 1 fänkål (liten)
  • 1-2 gröna chilifrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 limefrukter
  • 2 msk palmsocker, finhackat
  • 2 msk fisksås
  • 1 klyfta vitlök, fint riven

Gör så här

  1. Röd currymarinerad porchetta
    Börja med att göra kryddpastan. Skala av de yttersta hårda lagren av citrongräset och riv den nedersta tredjedelen fint med rivjärn.
  2. Rör ihop det rivna citrongräset med kaffirlimeblad, korianderstjälkar, currypasta, palmsocker och olja, ställ åt sidan.
  3. Putsa bort eventuellt brosk från köttsidan utav fläsket. För en porchetta vill man ha en så jämntjock bit som möjligt — be därför gärna din köttdisk om hjälp med att välja ut en fin bit med inte alltför mycket fett.
  4. Skär loss en cirka 3 cm bred remsa från fläsksidan. Skär bort svålen på denna bit och lägg åt sidan så länge.
  5. Skåra svålsidan på den större köttbiten med en riktigt vass kniv med cirka 5 mm intervaller. Använd gärna linjal för raka och snygga skåror. Var försiktig med att inte skåra djupare än ned till fettkappan. Krydda svålsidan med några rejäla nypor salt och massera in i skårorna, vänd sedan på köttet så att svålsidan ligger nedåt.
  6. Bred kryddpastan jämnt utöver köttsidan utav fläsket. Lägg den mindre svålfria remsan i mitten och rulla ihop till en tät rulle. Börja från mitten och bind ihop porchettan med steksnören med cirka 4 cm intervaller.
  7. Ställ porchettan med skarvsidan nedåt utan att täcka över den i kylen över natten. Detta låter köttet marineras och svålen att torka ut något för ett saftigare och krispigare resultat.
  8. Sätt ugnen på 150 grader.
  9. Ställ porchettan på ett galler i en långpanna och låt gå i ugnen i cirka 2 timmar eller tills innertemperaturen når 72 grader.
  10. Höj ugnstemperaturen till 230 grader varmluft och låt gå i ytterligare 20-30 minuter tills svålen är gyllenbrun och krispig.
  11. Låt köttet vila i minst 20 minuter innan du skär upp och serverar.
  12. Kokosris
    Skölj riset i en sil och låt rinna av.
  13. Lägg riset i en kastrull med kokosmjölk, vatten, palmsocker och salt. Låt riset svälla i 30 minuter.
  14. Koka upp och sänk sedan till lägsta värme. På med lock och låt sjuda i 15 minuter. Stäng av värmen och låt vila i minst 15 minuter till innan servering. Låt bli att tjuvkika på riset under kok- och vilotiden!
  15. Sås
    Krossa citrongräset med baksidan av en kniv, riv kaffirlimebladen i mindre bitar och ställ åt sidan.
  16. Stek currypastan i en kastrull med 1 msk olja på medelvärme 2-3 minuter.
  17. Tillsätt kokosmjölk, citrongräs, kaffirlimeblad och palmsocker, låt koka ihop i cirka 5 minuter.
  18. Smaka av med fisksås och limesaft.
  19. Häll upp och garnera med hackad koriander.
  20. Tigersallad
    Skiva äpplet, selleri, fänkål och grön chili tunt. Använd gärna mandolin.
  21. Hacka koriandern grovt och vänd ner med de andra grönsakerna.
  22. Gör dressingen genom att riva skalet från 1st lime i en skål och pressa saften båda 2. Rör ihop med palmsocker, fisksås och vitlök.
  23. Dressa salladen precis innan servering.
TIPS!
läs mer
Briska Toast med smörstekt persika och burrata

Fler tips!

Här hittar du fler tips och festliga recept med Briska Alkoholfri Cider.

Läs mer