Ärtfrikadeller med potatis

Svensk potatis Ärtfrikadeller med potatis
Foto: Svensk potatis

Ärtfrikadeller med potatis

10 ingredienser

45 m + 10 h

Vegetariska frikadeller på gula ärter och potatis. Servera med pasta och tomatsås eller i en härlig gryta.

Ingredienser

portioner
  • 125 g gula ärtor
  • 125 g potatis, kokt och kall
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • salt
  • peppar
  • flytande matfett, till stekning (eller olja)

Gör så här

  1. Blötlägg de gula ärtorna minst 10 timmar.
  2. Koka ärtorna enligt anvisningar på paketet. Låt de svalna.
  3. Mixa ärtorna i en matberedare.
  4. Pressa eller finriv den kokta potatisen och blanda med de mixade ärtorna.
  5. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.
  6. Låt smeten vila ca 30 minuter. Gör ett stekprov och smaka av. Eventuellt kan mer salt tillsättas.
  7. ·
  8. Forma till små bollar och stek i flytande matfett eller olja.