Ärt- och quinoasallad med örtaioli

koket.se
Ärt-och quinoasallad med örtaioli
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ärt- och quinoasallad med örtaioli

23 ingredienser

25 m

Fräsch och mättande sallad med ärtor, zucchini, mynta, mozzarella och quinoa. Serveras med hemgjord örtaioli.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl quinoa
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl ärtor (färska eller frysta)
  • 70 g mâchesallad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 zucchini
  • 0,5 kruka färsk mynta
  • 4 msk salta mandlar, hackade
  • ca 125 g buffelmozzarella
  • 1 citron, i klyftor

Örtaioli

  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • ca 30 g bladspenat
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vatten, kokande
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl rapsolja
  • salt
  • peppar
  • citronsaft, färskpressad

Gör så här

  1. Börja med örtaiolin. Mixa basilika, persilja, spenat och vitlök med 2 msk olja samt 2 msk kokande vatten slätt. Tillsätt eventuellt mer olja om det är svårt att mixa!
  2. Vispa äggulorna med dijonsenapen i en bunke. Ställ bunken på en våt disktrasa så att bunken står stadigt. Droppa i rapsoljan försiktigt samtidigt som du vispar ordentligt. Fortsätt droppa i olja tills såsen är tjock och blank. Vispa i den sista oljan och ta nu i örtblandningen. Droppa i blandningen på samma sätt som oljan, vispa hela tiden. Smaka av med salt, peppar och citron! Låt stå kallt.
  3. Koka quinoan efter anvisning på paketet men ha i en buljongtärning. Häll i ärterna när det är 1,5 minut kvar på quinoan.
  4. Lägg machesallad lite slarvigt på ett stort fat. Häll av vattnet och lägg quinoa och ärter på salladen. Häll på olivolja och vinäger när det fortfarande är varmt. Blanda runt.
  5. Skiva zucchini tunt, gärna på mandolin. Hacka mynta och mandlar. Riv mozzarellan i mindre bitar.
  6. Toppa salladen med mynta, zucchini, mandlar och mozzarella. Servera med citronklyftor och örtaioli!