Ärt- och myntafalafel

Ärt- och myntafalafel
Foto: David Frenkiel
joel åhlin
joel åhlin

Ärt- och myntafalafel

Av: David Frenkiel, Joel Åhlin

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

30 m

Falafel gjord på gröna ärtor och färska örter blir riktigt smakrikt och gott. Receptet är veganskt och riktigt enkelt att göra.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (liten)
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl spenat (eller grönkål)
  • 3 stjälkar färsk mynta
  • 3 stjälkar färsk persilja
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk torkad koriander
  • ca 1 krm aleppo peppar
  • 6 dl kikärtor, kokta, från 2 tetra
  • 2 dl gröna ärtor (frysta men tinade)
  • 2 msk kikärtsmjöl (eller vanligt mjöl)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Man kan använda antingen en matberedare eller kvarn för att mala/mixa smeten.
  3. Börja med att mala/mixa lök, vitlök, olja, örter, pumpafrö och kryddor till en grön smet. Tillsätt sedan kikärtor, ärtor och kikärtsmjöl och pulsa tills det blir en grovmalen smet.
  4. Fukta händerna med olivolja och forma till 20 små puckar och lägg på plåtarna.
  5. Grädda i ca 20 minuter eller tills de ser gyllene ut, vänd på dem efter halva tiden.
  6. Servera till sallad eller pitabröd.