Arraksdrömmar med nötmaräng och chokladströssel

Arraksdrömmar med nötmaräng och chokladströssel
Foto: TV4
Kristina Ahlström
Kristina Ahlström

Arraksdrömmar med nötmaräng och chokladströssel

Av: Kristina Ahlström

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

45 m

Nötmarängbakelser med arrakskräm, chokladströssel och hackade hasselnötter.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner kakor

Nötmarängbottnar

  • 130 g hasselnötter [2,5 dl]
  • 4 äggvitor
  • 150 g florsocker
  • smör

Arrakskräm

  • 200 g smör
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 12 g kakao [2 msk]
  • 2 msk arrak
  • 6 g vaniljpulver [2 tsk]
  • 1 äggula

Montering

  • hasselnötter, finhackade
  • chokladströssel

Gör så här

Nötmarängbottnar

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Rosta hasselnötterna lätt i stekpannan. Torka av skalen. Mal eller mixa dem fint.
  3. Markera 20 cirklar på ett bakplåtspapper 5 cm i diameter. Smörj pappret.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vispa ner florsockret och vispa lite till. Vänd ner hasselnötterna.
  5. Spritsa smet i rundlarna och grädda dem i ca 10 min. Låt dem torka på plåten.

Arrakskräm

  1. Rör smör och florsocker pösigt och vitt. Rör ner kakao, arrak och vanilj, blanda väl. Rör till sist ner äggulan.

Montering

  1. Lägg ihop nötmarängbottnarna två och två med arrakskräm emellan. Bred arrakskräm runt om och rulla kanterna i hackade nötter. Strö rikligt med chokladströssel på toppen.