Sätt ugnen på 190°-200°. Smöra och brödströ en rund springform mycket noga.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt smält smör och citron och slå smeten i formen.
Grädda kakan strax under mitten ca 35 min eller tills den känns klar när man prövar med en sticka i mitten.
Låt den svalna en kort stund i formen, ta sedan loss den och låt den kallna på galler. Dela sedan kakan i tre bottnar.
Blanda under tiden ingredienserna till vaniljkrämen (utom smör och vanillinsocker) i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen på svag värme under vispning tills den tjocknar. Låt krämen kallna, vispa den då och då.
Arbeta ihop smör och vanillinsocker och rör ner det i små klickar under kraftig vispning när krämen är knappt ljummen.
Stänk bottnarna med lite aprikoslag eller likör om du så vill. Bred sedan vaniljkrämen på två bottnar och lägg ihop dem.
Vispa upp 1 dl grädde och bred ovanpå krämen på den översta bottnen. Lägg sedan på den tredje bottnen. Täck ovansidan tätt med aprikoshalvor och pensla dem med aprikospuré. Strö sist över lättrostad mandelflis och kakan är klar.