Äppeltosca - Tareq Taylors recept

Äppeltosca - Tareq Taylors recept
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Äppeltosca - Tareq Taylors recept

13 ingredienser

45 min

”När jag började ha den här kakan på menyn på min första restaurang blev den så populär att folk ringde och ville förbeställa en bit kaka till kaffet. /Tareq

Recept är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Brochet Coteaux du Layon Frankrike, Loirdalen, nr 4655.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äpplen
  • ca 2 tsk malen kanel

Toscasmet

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g mandelspån
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk

Till servering

  • grädde, lättvispad (vaniljsås eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda äggvispet med mjöl och vaniljsocker och till sist med det smälta smöret till en jämn smet.
  4. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smöra och bröa sedan formen. Häll i smeten.
  5. Skala och skär äpplena i klyftor. Stick ner äppelbitarna i smeten. Pudra kanel över kakan och grädda sedan i ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Smält smöret och sockret till toscasmeten i en kastrull. Rör ner mandel, mjöl och mjölk.
  7. Ta ut formen och höj värmen till 200 grader. Häll toscasmeten över kakan och bred ut den jämnt. Grädda i 8–10 minuter tills toscan har fått lite färg.
  8. Servera kakan kall eller ljummen, gärna med vispgrädde, vaniljsås eller glass.