Äppelpaj med mandel

Äppelpaj med mandel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Äppelpaj med mandel

8 ingredienser

De rostade mandlarna gör att den här äppelkakan blir extra god.

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen
  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl sötmandel, skalad

Till dekoration:

  • florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Bre ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhusen. Lägg dem med den platta sidan ner och skåra nästan ända ner. Stick ner i smeten.
  3. Grädda i 35-40 minuter. Rosta mandlarna i torr, het panna och lägg ovanpå kakan. Lättvispad grädde är gott till.