Äppelketchup smaksatt med chili och vitlök

1 röst
45 min
Äppelketchup med chili och vitlök

Tillsammans med David Lundqvist, Årets Kock 2018, vill vi inspirera med tillbehör på äpplen till något så enkelt och så gott som en korv med bröd. 

"För att ge ketchupen den kropp och ton jag vill ha har jag använt ett svenskt sötsyrligt äpple, denna gång Gravenstein, som rostats med lök, vitlök och chili. Hettan kan regleras efter smak genom mängden chili och den rostade svartpepparn", säger David Lundqvist.

Servera med Melleruds alkoholfria pilsner!

Melleruds alkoholfria pilsner
45 min

Du behöver

  • 100 g rött äpple (svenskt, sötsyrligt)
  • 100 g tomat
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g tomatpuré
  • 100 g brunt farinsocker
  • 2 msk olivolja
  • risvinäger
  • Kikkoman sojasås

Gör så här

  1. Kärna ur äpplen och skär i bitar. Skär tomaterna i bitar och kärna ur chilin och strimla den fint.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Koka upp äpple, tomat, lök, chili i olivoljan tills all vätska dunstat.
  4. Tillsätt farin och tomatpuré. Mixa slät och passera genom finmaskig sil.
  5. Smaka av med soja och risvinäger.
Tips!
Ölkokta Blåmusslor med persiljecremé och kryddstekt rågbröd

Thomas Sjögrens helgtips!

20 mars 2020