Passerat äppelmos

Passerat äppelmos

Av: Äppelfabriken

Från: Nyhetsmorgon

4 ingredienser

Hemgjord äppelmos smakar alltid godast! Receptet ger ca 2,5 liter mos.

Ingredienser

portioner liter
  • 3 kg äpple
  • 2 dl vatten
  • 840 g strösocker
  • 1 citron, saften

Gör så här

  1. Skölj äpplena och dela varje äpple i fyra delar utan att ta bort skal och kärnhus. Koka på svag värme i en tjockbottnad gryta, men undvik att att röra runt i grytan. Rör bara lite försiktigt på botten tills äpplena faller sönder.
  2. Ta upp äpplena och kör genom passertillsatsen till hushållsmaskinen. Diska ur grytan och häll ner moset i den tillsammans med socker och citron. Låt koka på mycket svag värme ca 5 minuter så allt socker löses upp. Rör i botten då och då så att det inte bränns vid.
  3. Häll upp moset på varma burkar som stått i 30 minuter i ugnen på 100 grader. Sätt på locket och vänd direkt burken uppochner en stund. Värmen från innehållet pastöriserar lockets insida.
  4. När burken är öppnad förvaras den i kylskåpet och hållbarheten är då ett par veckor.