Äppel- och päronchutney med curry och nypon

Äppel- och päronchutney med curry och nypon
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Äppel- och päronchutney med curry och nypon

16 ingredienser

1 h

Denna chutney blir så matig och god att den fungerar faktiskt helt på egen hand tillsammans med ett gott nykokt basmatiris. Du måste prova!

Tips! Chutneyn blir godare efter några dagar när alla smaker utvecklats.

Ingredienser

  • 800 g svenskt äpple
  • 200 g päron
  • 2 salladslökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk curry
  • 1 dl nyponkross (torkat)
  • 1 kanelstång
  • 3 msk ingefära, riven
  • 1 dl pekannötter, hackade
  • 1 dl äppelmust
  • 1 lagerblad
  • 3 msk citronsaft, färskpressad [ca 1 citron]
  • salt

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och skär äpple och päron i grova bitar. Hacka salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  2. Värm en djup panna med olivolja i och fräs först salladslök och vitlök. Tillsätt äpple, päron och chili, fräs ytterligare någon minut.
  3. Rör socker, curry, nypon, kanelstång, ingefära och pecannötter. Häll på äppelmust och lägg i lagerblad. Tillsätt citronsaften. Låt sjuda ca 10 minuter.
  4. Ta upp kanelstången. Lägg upp chutneyn på burk.