Apelsinmarinerad vitkål med tamaristekta mandlar

7 röster

Fruktig vitkålssallad med apelsin, äpple och rostade mandlar med tamari. TIPS! Salladen bör ätas med en gång eftersom mandlarna färgar av sig.

Visa mer

Du behöver

  • 0,5 huvud vitkål
  • 5 ekologiska apelsiner
  • 3 äpplen
  • 1 ask vattenkrasse (eller någon örtkrydda)
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 0,5 dl kallpressad olivolja
  • havssalt och nymald svartpeppar

Tamaristekta mandlar

  • 1 dl mandlar
  • 0,5 dl tamari eller soja

Gör så här

  1. Ta bort stocken från vitkålen och finstrimla resten på mandolin. Riv skalet på två av apelsinerna och pressa dem. Lägg den strimlade vitkålen i en plastpåse och häll i saft och skal från apelsinerna. Skaka påsen och lägg i kylen över natten eller i minst 12 timmar. Marinaden gör vitkålen mjukare.
  2. Rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de fått färg. Ta pannan från spisen och häll över tamari medan du rör. Tamarin förångas mycket snabbt. Lägg mandlarna på lite bakplåtspapper och låt svalna. De blir knapriga först när de kallnat.
  3. Skär äpplena i kvartar, ta bort kärnhusen och skär kvartarna i stora tärningar. Skär bort toppen och botten på resten av apelsinerna och ställ dem på bordet. Skala apelsinerna genom att föra kniven från toppen till botten i en bågrörelse. Skär ut filéer ur apelsinerna (fruktköttet utan några hinnor) med en vass kniv.
  4. Rör ihop balsamvinäger med olivolja. Salta och peppra. Ta fram vitkålen ur påsen och låt den rinna av. Blanda vitkålen med dressingen. Blanda äppeltärningarna och apelsinfiléerna med hälften av mandlarna. Lägg upp salladen och dekorera med resten av mandlarna och vattenkrasse.
3 januari 2018

Laddar fler recept